Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥ

Καμία άλλη πρώτη ύλη δε προσφέρει τέτοια δυνατότητα εξέλιξης αλλά και μορφοποίησης όπως το ξύλο. 

 Πέραν της διαχρονικής αισθητικής είναι ένα υλικό το οποίο συνδυάζει την υψηλή αντοχή με το ελαφρύ βάρος και την ελαστικότητα. 

 Η Σουηδική ξυλεία δε, αποτελεί πρότυπο και καθοδηγητή για την παγκόσμια αγορά και αυτό δικαιωματικά, ύστερα από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης  πάνω στη χημεία και μηχανική της φυσικής αυτής πρώτης ύλης. 

Ενδεικτικό της ποιότητας του είναι το γεγονός πως το ξύλο περνά μέσα από μια ολόκληρη διαδικασία ξήρανσης σε ειδικά ξηραντήρια η οποία  και  το καθιστά απρόσβλητο. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία φουρνίσματος η υγρασία που έχει απομείνει στο ξύλο είναι 12 με 15% ιδανικό ποσοστό υγρασίας δηλαδή όσον αφορά τη δομική ξυλεία. 

Το σουηδικό ξύλο το οποίο προμηθευόμαστε έχει έως και 80% μεγαλύτερες μηχανικές αντοχές από την συμβατική ξυλεία αλλά και έως 50% μικρότερη ανάγκη σε συντήρηση. 

Η διαδικασία η οποία και καθιστά το ξύλο απρόσβλητο ονομάζεται εμποτισμός με τη μέθοδο vacuum. 

 

Μέθοδος Vacum.*  

Στάδιο 1ο – Στάδιο Αρχικού Κενού 

Αρχικά η ξυλεία εισάγεται σε κύλινδρο επεξεργασίας και υποβάλλεται σε κενό αέρος. (-0.85 bar).Αναλόγως της δομής και της διατομής του, το ξύλο παραμένει στο θάλαμο από 15 λεπτά έως και 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου εξάγουμε τον ατμοσφαιρικό αέρα από τα κύτταρα του ξύλου.  

Στάδιο 2ο – Στάδιο Πλήρωσης Κυλίνδρου 

Το αρχικό κενό αέρος που δημιουργήθηκε στο πρώτο στάδιο, διατηρείται και παράλληλα έχουμε πλήρωση του κυλίνδρου εμποτισμού  με το διάλυμα του συντηρητικού ξύλου.  

Στάδιο 3ο – Στάδιο Πιέσεως  

Αρχικώς το ξύλο και το συντηρητικό υποβάλλονται μαζί σε πίεση 12 bars.Το στάδιο πίεσης αρχίζει όταν η πίεση φτάσει στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο και παραμένει έτσι, έως ότου έχουμε ολική απορρόφηση του συντηρητικού από το ξύλο. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε την πλήρη συγκρότηση και διείσδυση του συντηρητικού μέσα στο ξύλο.  

Στάδιο 4ο – Στάδιο Εκκένωσης Κυλίνδρου 

Ο κύλινδρο εκκενώνεται από το υπόλοιπο διάλυμα το οποίο δεν απορροφήθηκε από το ξύλο.  

Στάδιο 5ο – Στάδιο Τελικού Κενού 

Αφού αφαιρέσουμε το υπόλοιπο εναπομείναν συντηρητικό εφαρμόζουμε κενό αέρος ίσο με -0,85 bar .Το στάδιο αυτό διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά προκειμένου να απορροφηθεί το συντηρητικό πλήρως μέσα στο ξύλο. 

 

Συντηρητικά νέας γενιάς οικολογικά χωρίς χημικά απρόσμικτα.  

Παλαιά τύπου συντηρητικά (CCA) περιέχουν χρώμιο και αρσενικό ουσίες που έχουν κατηγορηθεί για αλλεργίες και μεταλλάξεις. 

Για αυτό το λόγο τα νέας γενιάς συντηρητικά έχουν υποβληθεί σε εκτενή τοξικολογική δοκιμή και χρόνιο εργαστηριακό έλεγχο. Η συντήρηση του ξύλου πλέον είναι βασισμένη σε ένα σύμπλοκο του χαλκού (CuHDOτο οποίο είναι οικολογικό και φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

Όλα τα συντηρητικά που περιέχονται στη ξυλεία Ανδρουλάκης είναι απαλλαγμένα από χρώμιο και αρσενικό και πιστοποιημένα από την Αγγλική υπηρεσία προστασίας του ξύλου και τις αντίστοιχες σε Γερμανία και Αυστραλία. 
 

*Σε κάθε περίπτωση ο εμποτισμός ξυλείας με τη μέθοδο κενό – πίεση – κενό δε θα πρέπει να συγχέεται με άλλες αναποτελεσματικές μεθόδους  όπως ο εμβατισμός σε ανοιχτές δεξαμένες. 

 

Τι πλεονεκτήματα όμως μας δίνει η Σουηδική καινοτομία εκ των πραγμάτων; 

  • Το ξύλο διαπνέει ρυθμίζοντας έτσι την υγρασία 
  • Φυσική και όχι χημική διαδικασία απεντόμωσης του ξύλου  
  • Σκληρό και ανθεκτικό ξύλο 
  • Ειδικό βάρος ιδανικό για ασφαλείς κατασκευές 
  • Μηχανική αντοχή στη σύνθλιψη 
  • Χημικά Αποφορτισμένο 
  • Πιστοποιημένο 
  • 80% υψηλότερη αντοχή από το συμβατικό ξύλο 

 

Πριν ακόμα σκεφτείτε το πώς θα διακοσμήσετε το μπάνιο και το σαλόνι σας, επιλέξτε τα ‘’θεμέλια’’ σας. Διαλέξτε ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα οικοδομικά υλικά για προκατασκευασμένη δόμηση.  

Το Σουηδικό ξύλο. Είναι και η δικιά μας επιλογή.