Εξοπλισμός

Καλωσήλθατε στο σπίτι σας

Η εταιρεία  ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ σας παρουσιάζει τις καλύτερες λύσεις και τις πιο σύχρονες προτάσεις, για κάθε ανάγκη και απαίτηση για εσάς και το σπίτι σας, 

iliakos androu 02

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ειδικά για την χώρα μας, οι πιο διαδεδομένες συσκευές που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια, προσφέροντάς μας ζεστό νερό είτε για χρήση αλλά και για θέρμανση. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην ευρωπαϊκή ένωση στην χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα και την ενάτη παγκοσμίως.

Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι συσκευές που χρησιμοποιούν τον ήλιο για τη θέρμανση του νερού. Επιτρέπουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ο ήλιος αντικαθιστά σε μεγάλο ποσοστό το ηλεκτρικό, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο που χρειάζονται για ζεσταθεί το νερό. Και μην ξεχνάμε την ηλιοφάνεια που διαθέτουμε στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που χρησιμοποιείται στην κουζίνα και το μπάνιο, μπορεί να θερμανθεί με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από την χρήση στο λουτρό και τον νεροχύτη το ζεστό νερό του ηλιακού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλου. Το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, μπορούν να συνδεθούν με τον ηλιακό εξοικονομώντας την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για τη θέρμανση του νερού και τη συντόμευση των κύκλων πλύσης.

Πως λειτουργει ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Τα βασικά μέρη ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες, δηλαδή η επιφάνεια που απορροφά την ηλιακή ενέργεια και η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας απορροφά το φως μέσω ενός συλλέκτη που τοποθετείται στην οροφή και το μετατρέπει σε θερμότητα. Η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω στην πλάκα των ηλιακών συλλεκτών, η οποία στη συνέχεια παράγει θερμική ακτινοβολία που «παγιδεύεται» ανάμεσα στην πλάκα και το τζάμι.

Η δεξαμενή αποθήκευσης είναι συνδεδεμένη με τους ηλιακούς συλλέκτες στο πίσω μέρος τους μέσω σωληνώσεων. Έτσι λοιπόν, η ζέστη που βρίσκεται παγιδευμένη στους ηλιακούς συλλέκτες οδηγεί στη θέρμανση του νερού που κυκλοφορεί στους σωλήνες.

Η απόδοση των συλλεκτών είναι υψηλότερη το μεσημέρι, τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ουρανός είναι χωρίς σύννεφα και όταν οι συλλέκτες βλέπουν στον νότο. Ωστόσο, οι συλλέκτες λειτουργούν επίσης καλά όλες τις εποχές, εάν ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. Ομοίως, η απόδοση είναι καλύτερη σε μια κλίση 35 ° προς τον ορίζοντα, αλλά καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τους συλλέκτες τοποθετημένους και σε άλλες γωνίες

Υπάρχουν τρία είδη ηλιακών θερμοσιφώνων:

Οι απλοί, οι επιλεκτικοί και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού.

  • Η βασική διαφορά των επιλεκτικών από τους απλούς ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ότι οι επιλεκτικοί απορροφούν μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας με μικρότερη ανάκλαση. Οι επιλεκτικοί θερμοσίφωνες έχουν μια ειδική επίστρωση στην επιφάνεια του συλλέκτη που απορροφά περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού αποτελούνται από γυάλινους σωλήνες που μεταξύ τους υπάρχει κενό αέρος. Οι σωλήνες αυτές είναι διπλές ˙ η εξωτερική σωλήνα είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να είναι πολύ σκληρή και ανθεκτική ενώ τα υλικά της εσωτερικής σωλήνας είναι τέτοια ώστε να έχουν μεγάλη απορροφητικότητα με μικρή ανάκλαση.

Τι σημαίνει διπλής ή τριπλής ενέργειας;

Διπλής ενέργειας (θέρμανση με τον ήλιο ή/και με ρεύμα)

Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

 

Τριπλής ενέργειας (θέρμανση με τον ήλιο ή/και με ρεύμα ή/και με το ζεστό νερό του καλοριφέρ)

Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από την αντλία θερμότητας. 

Δωρεάν ενέργεια από τον Ήλιο

Ο ήλιος, μέσω της ακτινοβολίας του, μας προσφέρει όχι μόνο φως αλλά και θερμότητα. Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργεια έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη !!!
  • Η ενέργεια του ήλιου είναι εκεί όλες τις μέρες του χρόνου. Ακόμα και τις μέρες με συννεφιά οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να δουλέψουν έστω και λίγο.
  • Βοηθάει σημαντικά στην ελάττωση της κλιματικής αλλαγής
  • Βοηθά στην αυτονομία της χώρας, καθώς μειώνονται οι απαιτήσεις για εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες.
  • Η ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν εκτός από ζεστό νερό χρήσης να ζεστάνουν και το σπίτι.


Η χώρα μας είναι μια από τις κορυφαίες χώρες σε ηλιοφάνεια. Σαν αποτέλεσμα αυτού, βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην χρήση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.